Yderligere om elektrisk udstyr

Strøm er en central faktor ved en langturssejlerbåd, både at kunne producere det og ikke bruge mere end nødvendigt. Elsystemet ombord Bliss er nyt og top trimmet. Solpanellernes effekt er 188 W og den store batteribank holder os fint kørende, og vi har aldrig måtte lade for motor, når vi har ligget for svej. Alle forbrugsenheder er nøje udvalgt efter lavt energiforbrug, herunder vores køleskab, navigationsPC (der bruger 11 W), fladskærms TV (16 W), SMD LED (nyeste generation LED) i lanterner og under læ.

 

Lys: Den mest omkostningseffektive måde at barbere strømforbruget på, er ved at udskifte de gamle energislugende glødepærer til LED. Den nyeste generation af LED er SMD, der giver bedre lys og maksimal energieffektivitet. Der har med LED-pærer været meldt om problemer med støj i højfrekvent elektronik som f.eks. AIS, men jeg har aldrig oplevet problemer.

 

Køleskabet: Når glødepærerne er udskiftet, er den største strømsluger ombord normalt køleskabet. Det er også (ganske uundgåeligt) tilfældet ombord Bliss, men Isotherms geniale SP (Self-Pumping) vandkøling reducerer energiforbruget markant. SP systemet sørger for effektivt og uden brug at strøm at bortlede den varme der produceres af kompresseren. Vores model er Compact Classic. Læs mere http://www.kjoeller.com/Isotherm/koeleskab_6.htm; http://www.isotherm-parts.com/sp-cooled-c-4_10_60_65/ eller http://isotherm.alfredo.se/econtent/3070?fixframe=1&

 

 

Solcellerne: Den angivne energiproduktion på 188 W er det teoretiske maksimum der ydes, når solen står højest på himlen. Vi har den februar 2013 målt den faktiske effekt af solcellerne, som du kan se her. Laderegulatoren er Steca Solar Charger PR 3030 30A 12/24V (2008 – DKK 1.500). I praksis producerer solcellerne så meget energi til os om dagen, at der er overskudsproduktion selvom vi har alt elektronisk udstyr til opladning (telefoner, iPad, almindelig bærbar, støvsuger, boremaskiner, you name it). Og om aftenen kan vi uden bekymring se en film eller have lyset tændt.

steca pr3030 manual solar charger

Steca PR10-30A Charge Controllers praesentation

laderegulator steca_pr_datasheet

Steca pr3030 PR2020_Installation_og_ betjenings_Manual

 

Motorladning: For at få det maksimale ud af den energi motoren genererer ved motorsejlads er Bliss udstyret med en opgraderet Bosch 80 Ah generator (der er en upgrade for motorens standard), samt Sterlings laderegulator der er opgraderet med et remote panel samt en 200 amp shunt.

 

Varmtvandbeholder. Når vandet i beholderen opvarmes (enten ved motorsejlads eller ved tilslutning til 220 V) er der adgang til varmt vand fra toilettets bruser,brusehanen i cockpittet samt pantryets håndvask.

Isotemp-REG varmtvandbeholder

 

Oliefyr: Man tænker måske nok at oliefyr er unødvendigt, når destinationen er sat for de sydlige himmelstrøj. Det er det heldigvis også, når man er kommet så vidt. Men inden man når dertil, skal der tilbagelægges mange mil under køligere og mere fugtige breddegrader. Her er et oliefyr meget kærkomment. Vi har især været glad for det i Danmark, Skotland og Irland, hvor det er fantastisk efter en dag i kulde, regn og rusk at komme ned til en varm og tør kahyt.

 

Vaskemaskinen: Vi har valgt at tage en lille vaskemaskine med på langtur. Helt klart en luksus mere end en nødvendighed. Fordelen er naturligvis, at vi kan vaske billigere (vaskeripriserne i udlandet er overraskende høje), skåner tøjet og sparer besværet med at skulle på vaskeri (en populær aktivitet i langt de fleste marinaer). Ulempen er naturligvis at vaskemaskinen tager en del plads. Den er placeret i agterkahytten, som vi desuden anvender tilopbevaring af værktøj, reservedele, sejl m.m, da vi ikke har yderligere behov for køjeplads. Såfremt pladsen disponeres anderledes kan agterkahytten laves om til en lækker dobbeltkahyt. På dage med høj sol kan vaskemaskinen køre direkte på solcellerne/inverteren/batterierne, da vaskemaskinen er strømbesparende og kun kortvarigt bruger 500 Watt (øvrige del af tiden omkring 30 Watt).

 

AQUA100F-80 CANDY vaskemaskine

AQUA 600T CANDY vaskemaskine

 

 

Invertere. Den store inverter yder op til 1500 W (”surge”, dvs. kortvarrigt er op til 3000 W), hvilket er rigeligt til selv de mest krævende elektriske apparater, herunder vaskemaskinen. Strømkablerne mellem inverteren og batterierne er overdimmentionerede og beskyttede af en mega sikringsholder. Denne Pure Sinus Inverter 1500 W er af høj kvalitet og leverer ægte sinus vekselstrøm. I salonnen er der desuden en mindre inverter, der kan yde op til 60 W (denne er dog alene tillempet sinusform).

 

Batterierne: Batteribanken på 280 Ah samt startbatterier er tilstrækkeligt til at holde os kørende i dage med lav sol. Vi har aldrig for anker måtte lade batterierne op ved at køre motoren og har kun enkelte gange måtte gøre det under længere passager (hvor energiforbruget øges ved brug af navigationsinstrumenter mv.). Batterierne er i rigtig god stand og har adrig været dybdeafladt (som bekendt har batterierne bedst af at blive brugt i ”toppen” ). Batterierne er beskyttet fra eventuelt vand i dørken (som der kun er i Bliss, hvis der er noget galt!) ved at være nedsunket i en plastkasse (uden låg).

 

 

 

Fladskræm TV’et har DVD og bruger kun 16 Watt (meget lavt!), så den kan uden videre bruges om aftenen, når solen er gået ned.